Pagina's

woensdag 30 maart 2011

Prins Laurent in Lubumbashi

k Was laatst op de vernissage van een fototentoonstelling in het Museum van Lubumbashi, waar ik bij aankomst bijna onder de voet werd gelopen door Prins Laurent en zijn gevolg. Ik was stiekem al op de hoogte van zijn aanwezigheid in L'shi via Jolie die in Hotel Karavia, waar de prins verbleef, aan de receptie werkt. Maar t was toch nog een verrassing om daar op de drempel van het museum bijna oog in oog met hem te staan, aan de zijde van de plaatselijke zakentycoon George Arthur Forrest. Jammer genoeg heb ik hier geen foto's van!

In België wekt dat weer de nodige reacties op:
http://www.destandaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=DMF20110330_016

Alsof er geen andere katten te geselen zijn ginder en hier...

Binnenkort wat meer nieuws over nieuwe vertoningen van Fighting The Silence, het huwelijk van mijn collega Dhanis en mijn overwinning in de Halle de l'Etoile...

donderdag 17 maart 2011

ACV op bezoek in Katanga

Zoals ik een tijdje geleden al schreef, was er recent een ACV-delegatie op bezoek in Katanga. Kris van Elsen, die deze delegatie leidde, heeft een indringend verslag gemaakt van zijn bezoek.
Ik laat hem graag, via zijn blog op de wereld morgen aan het woord:

http://www.dewereldmorgen.be/blog/krisvanelsen/2011/03/15/congoroute-berichten-uit-katanga

vrijdag 11 maart 2011

Projectie 'Fighting the Silence'

Afgelopen woensdag heb ik, in samenwerking met REFED, Reseau Femme et Développement, in het kader van de Internationale Vrouwendag, een vertoning georganiseerd van de documentaire 'Fighting the Silence' in de Halle de l'Etoile. Deze documentaire - die ik vanuit België had meegebracht - van de Nederlandse tweeling Ilse en Femke Van Velzen toont op een indringende wijze getuigenissen van vrouwen die het slachtoffer zijn geweest van sexueel geweld, verkrachtingen dus. Is de film een tijd geleden in het kader van een Mobiele Cinema-sensibiliseringsproject ruim vertoond in het Oosten van de RDC (waar de getuigenissen verzameld zijn), in Katanga was dit de première. Voor meer informatie over de film en projecten van de Van Velzens, zie http://www.ifproductions.nl/fightingthesilence/.














Ondanks de regen was er toch een aardige opkomst van een 60-tal toeschouwers. Onze gezamenlijke mobilisatie heeft zijn effect dus niet gemist. Voor de liefhebbers, bij deze een kort filmpje van de introductie:


 


Tegen mijn verwachtingen in, bestond het publiek voor de helft uit mannen. Een goede zaak, want dient de film in de eerste plaats om de stilte rond een taboe-onderwerp als sexueel geweld te doorbreken, dan leven er bij vele mannen hier nog zeer twijfelachtige opvattingen rond de oorzaken ervan. Zowel in de film als tijdens het debat nadien kwamen mannen aan het woord die de schuld bij de vrouwen leggen (vb omdat ze zich zogezegd te schaars kleden, te uitdagend zijn), bij de context (oorlog, conflict, drank- of druggebruik), eerder dan bij de daders zelf. Op dat vlak is er dus nog een heel werk te doen... Gelukkig waren er tijdens het debat achteraf ook mannen die deze opvattingen tegenspraken, die het opnamen voor de vrouwen, slachtoffers.

Ook tof is dat er minstens een 5-tal personen waren die de film in hun eigen omgeving wilden vertonen: in hun jeugdvereniging, in hun wijk, enz. Ook een commandante van de Police pour la Protection de la Femme et l'Enfant was vragende partij. Moet ik misschien toch nog even over nadenken, het waren onnozelaars van die dienst die me in december hebben opgepakt, zie http://guylubumbashi.blogspot.com/2010/12/police-pour-le-protection-de-la-femme.html
De mamans en 1 papa van REFED Katanga

Foto's, pictures, des cartes!

Om het geëerde blogpubliek dat graag wat afbeeldingen van ondergetekende ziet verschijnen tevreden te stellen, bij deze een geheel willekeurige selectie van foto's, geput uit de rijke verameling die een uitwisselingsproject steeds oplevert. Het zijn maw foto's die genomen zijn door de studenten die in Lubumbashi waren. Jullie kijken dus als het ware via hun ogen mee...

Samen met de Kassapards verwelkom ik de VUB-isten, in pagne!
Ik probeer de studenten duidelijk te maken dat ze zich moeten haasten :-)

De ochtendlijke begroetingen onder de boom
Het plaatselijk openbaar vervoer is meestal relatief comfortabel...
...soms ook overdreven vol...
maar steeds zeer gezellig!
Gelukkig kunnen we ook regelmatig beroep doen op de bus van de UNILU
Om bijvoorbeeld STL te bezoeken
waar ook duchtig geposeerd wordt.
Hiermee probeer ik de studenten aan te sporen om luider te spreken
Een drankje bij mij thuis
kan op blote voeten
Guy de journalist


als cameraman
als observator
Op bezoek bij de voorzitter van de assemblee provinciale
Een van de vele wachtmomenten
en een van de vele poseersessies
Bij Maman Yvette, de naaister, pagnes keuren
Een vergadering met Frère Louis en Patience, het volgende project voorbereiden
Een werksessie inleiden
Bestellingen opnemen voor de laatste gezamenlijke maaltijd
en die natuurlijk met veel smaak verorberen
Soms kan ik het ook allemaal niet meer volgen
maar dat trek ik me niet aan
en geef ik toch maar een uitleg aan de studenten
Met collega Dhanis
en Kawele

donderdag 3 maart 2011

Retrouvailles

Hier zit ik weer, opgesloten in een internetcafé, proberend om enkele programma's te downloaden aan een tergend traag tempo. Op jullie allemaal en lekkere charcuterie na, moeten de Belgische internetverbindingen dat zijn wat ik het meeste mis. En die van in Belgie zijn dan al traag en duur!

Goed, het geeft me gelijk even tijd om nog eens een blogbericht de wereld in te sturen. Mag nog wel eens, na enkele weken blogstilte.

De bijna 3 weken dat de VUB-studenten hier aanwezig waren, waren zoals steeds bijzonder druk, interessant, vermoeiend, bij momenten hilarisch en enerverend. Maar vooral: weeral enorm boeiend. Aksanti Sana aan Paulien, Raphael, Lolo, Neal, Bora, Gulsah, Prince, Ineke, Ikrame, Bovick, Jana, Geraldine, Vannilla, Pino, Augustine, Emmanuel, Matthias, Sam. Zie http://bxllubum11.blogspot.com voor enkele verhalen.

Na de VUB-isten het land uit geschopt te hebben, heb ik eerst een dagje rust genomen. Daarna was het hoog tijd om wat orde op zaken te stellen in mijn huis: grote kuis, was van 3 weken, schoenen poetsen, enz. En tussenin nog snel een receptie verzorgen ten huize Kahoze ter gelegenheid van een huwelijk van verwanten van Papa Jules en Maman Noella. Zij waren als peter en meter van bruid en bruidegom verantwoordelijk voor de omkadering van het koppel en dus ook voor het trouwfeest. Ze hadden me gevraagd om in te springen voor de receptie. Ik had de indruk dat de invités het wel konden appreciëren om (ook) door een 'muzungu' bediend te worden :-)























Afgelopen maandag heb ik dan nog eens een bezoek gebracht aan de brousse. Samen met 4 mamans van de ngo van Louis (Yvonne, Yvette, Ivette en Sylvie) ben ik weer naar Lubanda getrokken (waar we op de terugweg van de Lofoi watervallen ook al gelogeerd hadden). De mamans gingen er een werking opstarten van alfabetisatie en coupe couture. Mijn taak was: chauffeur spelen (joepie!) en ook wel observator. Ik probeer een beetje te begrijpen hoe de NGO te werk gaat om suggesties ter verbetering te kunnen aanbrengen. Het deed goed om de Lushois stadslucht nog eens te kunnen ontvluchten en wat frisse broussegeur te kunnen opsnuiven.














Dinsdag heb ik zowat de hele dag opgetrokken met de vrienden van CSC. Kris van Elsen, die zowat aan de grond ligt van de samenwerking tussen CSC Kempen en CSC Katanga, was hier op missie. In de voormiddag hadden we een vergadering om de violen rond het fietsprojet gelijkt te stemmen, 's namiddags was er een ontmoeting met de studenten van de Sociale School die hier recent is opgestart. Als ex-student van de Sociale School in Heverlee (die dit initiatief uiteraard mee ondersteunt) was ik zeer benieuwd naar hun verhalen. Het doel van de opleiding is de studenten (die allemaal al professioneel actief zijn en deze dus na hun uren volgen) de nodige kennis en vaardigheden aan te reiken om hen in staat te stellen op te treden als 'veranderingsactor', in eerste instantie binnen hun eigen werkomgeving, maar daarnaast natuurlijk ook in een ruimer verband. De filosofie die we ook in Heverlee binnengelepeld gekregen hebben. Tijdens het etentje achteraf heeft Pere Simon, de lokale verantwoordelijke voor de Sociale School, me gestrikt voor een aantal opdrachten. Ik heb er dus weer wat werk bij, dat ik echter met veel plezier zal uitvoeren! Ik zal de komende dagen trouwens eens een goede planning moeten maken van mijn bezigheden, wil ik ze allemaal tot een goed einde brengen.

Vanavond de eerste les Swahili. Ik heb hier en daar al wat proberen op te pikken, maar heb toch nog niet veel vooruitgang geboekt. Ik hoop dat het op deze georganiseerde manier sneller zal evolueren.

Komende woensdag organiseer ik, ism de Halle de l'Etoile - het cultureel centrum - ikv de internationele vrouwendag een projectie van de documentaire 'Fighting the Silence'. Deze meermaals bekroonde documentaire over sexueel geweld op vrouwen in de DRC geeft op een serene en pakkende manier de slachtoffers zelf en hun omgeving het woord. De indringende beelden en getuigenissen geven een inzicht in de gevolgen van sexueel geweld en in de eerste, aarzelende stappen in de richting van een remedie. Op deze manier geeft de documentaire aan vrouwen een stem om de vicieuze cirkel van stilzwijgen en onderdrukking te doorbreken. In het kader van het 'Mobile Cinema-project' is deze uitgebreid vertoond in het Oosten van de DRC om de bevolking te sensibiliseren rond deze problematiek. Het is in dezelfde geest dat ik, samen met REFED, Réseau Femme et Développement en de Halle de l'Etoile deze allereerste projectie in de provincie Katanga organiseer. We gaan allemaal onze netwerken mobiliseren, de provinciale minister voor gender heeft bevestigd. Ik hoop dat er wat volk op zal afkomen.

Voor de rest hoop ik dat met jullie allemaal ook alles goed gaat! Alle nieuwtjes zijn steeds welkom.

Tot binnenkort, met een updat in het Swahili over vrouwendagen :-)