Pagina's

donderdag 28 april 2011

Atelier de formation sur la communication


Dans les cadres de renforcement des capacités la coordination de l'ong usahidizi asbl a suivie une formation sur la communication donné par un bénévole belge à la personne de Guy Capals.
La formation a eu lieu dans le cyber café "Bizinet" situé sur l'avenue Abbé Kahozi dans la commune de lubumbashi ce dimanche 10 avril 2011.
Nous étions au nombre de cinq dont MATATA Billy, VAMBA Thierry, ISOLO eric, LULENDO Nadege et enfin ETUMBA Toto.

De gauche à droite: Eric, Billy, Thierry, Toto
Nous avons commencé par le montage des éléments de base dont le projecteur et l'ordinateur plus les différents câbles. Après l'etape de montage des éléments de base nous sommes entré dans la théorie dont l'introduction, la presentation et le but de la formation et nous avons commencé la theorie qui etait divisé en 4 parties qui sont:
  1. la communication
  2. la communication externe
  3. la communication evenementielle
  4. et le plan de la communication et après cela nous avons vu les 7 étapes de la communication et la séance à pris fin.

La deuxième séance a eu lieu le 21 avril 2011 à 11 heures 30 minutes.
Nous avons débuté avec l'installation de l'ordinateur et du projecteur et nous avons fait la révision de la séances précedentes que nous avons décortiqué point par point jusqu'à 15 heures.
Après une pause d'une heure le temps de se rafraichir nous avons fait un petit tour et nous manger des samousas, des frites et des sucrées sans oublier le liboke et nous sommes rentré pour la fin de la deuxieme séance qui était la revision des étapes de la communication en detail et la formation à pris fin vers 18 heures 30 minutes rendez-vous pour le jeudi 28 avril 2011.
Nous espérons bien éxécuter le plan de communication pour améliorer notre travail sur terrain, qui est appuié par INTAL.

maandag 25 april 2011

Verrijzenis


Paasmaandag, de katholieken hebben gisteren de verrijzenis van Jezus gevierd. Een perfect moment om zelf ook nog eens blog-gewijs te verrijzen :-)

Het is toch al meer dan een maand geleden dat ik nog eens een fatsoenlijk bericht gepost heb. Wat is er sindsdien allemaal gebeurd?

- 2 trouwfeesten (neenee, niet van mezelf :-):
Begin maart is Isaac getrouwd. Isaac ken ik al van m'n eerste doortocht in Lubumbashi. Hij probeert  het toerisme in Katanga van de grond te krijgen (zie ook http://palmaokapitours.blogspot.com), hij is ook betrokken geweest bij enkele van de fietssafaris die Jacqueline Frenay georganiseerd heeft. Dat toerisme van de grond krijgen lukt maar beetje bij beetje. Ik moet Isaac bewonderen voor zijn doorzettingsvermogen. Enfin, begin maart is hij hertrouwd (nadat hij begin 2010 zijn vrouw verloren heeft) en hij had mij uitgenodigd op een bescheiden feestje bij hem thuis. Een feestje dat verzorgd werd door studenten van de pas opgerichte 'Ecole du Tourisme'. Deze school heeft de bedoeling om het personeel dat in de 'toeristische' sector werkt (hotels, restaurants, attracties,...) op te leiden. Geen overbodige zaak, laat ons zeggen dat klantvriendelijkheid in dergelijke zaken niet altijd op de eerste plaats komt. Bref, het was een tof feestje. Ondanks het feit dat er geen Simba's werden geserveerd (alcohol is verboden voor zijn godsdienst, het branamisme of zoiets) en ondanks het feit dat je de bruid niet mag kussen (wat ik onwetendheid toch heb gedaan :-)

Einde maart is Dhanis getrouwd. Dhanis is mijn collega-encadreur voor het Jamboproject. In november was ik al uitgenodigd voor zijn 'marriage coutumier', het traditionele huwelijk. Nu was de tijd rijp voor het civiele en religieuze luik.

De tijdelijke, maar zeer kleurrijke kerk

en de aanwezige families van de twee koppels


... van alle kanten gefotografeerd
Samen met Lies (een Belgische vriendin die voor het Carter Centre werkt) heb ik de religieuze viering bijgewoond. We waren ruim een uur te laat, maar dat stoorde niet aangezien het koppel zelf ook nog niet gearriveerd was. Of beter gezegd: de koppels, want in dezelfde viering werden twee koppels getrouwd. 

De viering was een spektakel op zich: achtereenvolgens werden vrouw en man onder begeleiding van respectievelijk danseressen en dansers binnengeleid, werd er op de tonen van afwisselend het koor van het ene en het andere koppel geshaked, gaven pastoor en vertaler in Swahili en Frans raad aan koppel en familie. 


Enkele sfeerbeelden :-)

Dit alles  enkel om het publiek te prepareren voor het moment waar iedereen op wacht: als de bruidegom zachtjesaan de sluier van de bruid oprolt om haar eindelijk en plein public te kunnen kussen :-)


Symbolisch verenigd











De ondertekening van het trouwregister, met een VUB-stylo :-)













Het avondfeest was ook zeer de moeite. Dhanis had duidelijk niet op een Franc Congolais gekeken. De prestigieuze zaal van Imara zat vol met familie, vrienden, collega's. We hebben genoten van een rijkelijk buffet en talrijke Simba's. Deze keer was ik niet de enige muzungu: Prof. Jan Gorus, VUB-student Philippe Renders, Joseph Leonard van het IUS waren ook aanwezig. 

vlnr Joseph, Prof. Gorus en Philippe


en Jolie en ik




























De feestelijke intocht van het koppel in de feestzaal














het buffet



















Resultaat: dansen tot in de vroege uurtjes!

- feest in de Halle de l'Etoile. Midden maart vierde de Halle de l'Etoile de tweede verjaardag van Café Jazz, een soort vrij podium annex open mic dat elke laatste vrijdag van de maand georganiseerd wordt. De équipe had er veel werk in gestoken: goeie optredens, videomontages, prijsuitreikingen en een publiekswedstrijd. Uit alle 200 aanwezigen die hun naam in een doos hadden gedropt, werd uitgerekend de mijne getrokken én een tegenstander. We moesten allebei enkele vragen beantwoorden die te maken hadden met de Halle of met Café Jazz. Alhoewel ik een iets trouwer bezoeker ben dan mijn tegenstander, moest ik op enkele vragen het antwoord schuldig blijven. Toch heb ik uiteindelijk gewonnen, ik kan me niet van de indruk ontdoen dat Francesco, die het hele gebeuren presenteerde een beetje in mijn voordeel heeft gespeeld. Hoe dan ook: op het einde van de sowieso al geslaagde avond was ik 4 bakken Simba rijker. Jammer genoeg enkel de inhoud en niet het leeggoed, dat hier dubbel zoveel waard is als het bier. Onder het motto: gedeelde Simba's zijn dubbele Simba's heb ik een bak aan de equipe achter café jazz gegeven en hebben we ter plekke al 1 bak soldaat gemaakt. De twee bakken die daarna overbleven, zijn natuurlijk ook al lang op :-) Dorstig weer hier...

- Fighting the Silence: we hebben nog enkele projecties georganiseerd van de film 'Fighting the Silence': 2 in universitaire mileus, 1 in het binnenland in Lubanda en 1 in de plaatselijke 'Sociale School'. Die van Lubanda - waar de ondertussen al bekende Frere Louis een werking aan het opstarten is - was het meest memorabel, want in de brousse waar de omstandigheden zowel op logistiek vlak als op vlak van de mentaliteit van het publiek toch verschillen van de stedelijke context in L'shi. 

De generator die alles mogelijk maakte

Tot mijn grote verbazing was de plaatselijke pastoor (franciscaan en ordegenoot van Louis) akkoord om de projectie in zijn kerk te organiseren: effe kruis van de muur en altaar ontruimen en hop we zijn klaar. Enfin, na eerst een tweede stroomgenerator ingeschakeld te hebben, de lamp van een videoprojector verbruikt blijkbaar veel stroom. 



Ik meet het succes van een dergelijke projectie voorlopig af aan een aantal criteria: opkomst, reacties van het publiek tijdens de film en het debat achteraf. Op alle vlakken mogen we wel tevreden zijn:
- opkomst: de kerk zat boemvol, ik schat een 250-tal aanwezigen, mannen, vrouwen en vooral veel kinderen. De promotie met megafoon had haar effect niet gemist. Op zich ook niet zo moeilijk. Een dergelijk 'evenement' vindt nu eenmaal niet elke week of maand plaats in een dorp als Lubanda.
- reacties: de kinderen veroorzaakten wel veel geroezemoes, maar de volwassenen hebben de film toch met veel aandacht gevolgd.
- debat: na enig aandringen, hebben een aantal mensen toch het woord durven nemen. Blijven me bij : een jonge gast die zei dat de film rechtstreeks naar zijn hart ging en enkele moedige mamans die wat tegengas gaven aan de mannen die -typisch- afkwamen met hun standaardopmerking dat vrouwen tegenwoordig te schaars gekleed zijn en er dus om vragen om verkracht te worden. Geen evidente zaak, dat vrouwen in een ruraal milieu zo het woord nemen voor een groot publiek. 1-0 dus voor die mamans. 


- de lessen Swahili vorderen ook gestaag. Bij deze een eerste indruk van Swahili-à-la-guys: