Pagina's

woensdag 16 februari 2011

Blog studenten

Hallo

de studenten van de vub zijn ondertussen toegekomen.

je kan hun en mijn avonturen volgen via http://bxllubum11.blogspot.com

gr
guy

zondag 6 februari 2011

Morgen, maandag komen de ‘VUB-isten’ aan. De komende 3 weken zal ik nog nauwelijks tijd hebben om wat te bloggen, dus bij deze een voorlopig laatste update.

- Ik ben verleden week verhuisd! Enfin, ik woon nog steeds in hetzelfde ‘parcelle’, maar ik heb mijn kamer binnenshuis ingewisseld voor een ‘annexe’, bestaande uit 2 ruime kamers + een sanitaire cel. Op die manier zit ik wat rustiger en heb ik toch wat meer privacy. Ik ben nog niet volledig geïnstalleerd, dus gebruik nog met plezier de keuken binnenshuis. Zo blijf ik toch nog volop in contact met de familie Bizimana. Bij deze wat foto’s. Merk op de voorgrond van de foto ook mijn fiets op, die ik steeds meer begin te gebruiken. Al zal ie de komende 3 weken toch vooral stil staan. Ik zal nl samen met de studenten en begeleidster Katlijn in het hotel verblijven. Ten huize Kahoze komen kloppen, zal dus niet veel zin hebben :-)




 
 

- Los van de voorbereidingen van het Jambo-project, heb ik samen met de vrienden van CSC nog een atelier georganiseerd ikv het fietsproject. Zie http://velubum.blogspot.com voor enkele impressies.


- Ik ben laatst, op vraag van Père Jean Marie, die hier de projecten en activiteiten van de Benedictijnen opvolgt, een lading matrassen en dekens gaan kopen en afgeven in een opvangtehuis voor verlaten jongeren, iets buiten Lubumbashi. Mijn eerste echte daden van caritas pur sang (al was het dan niet op mijn kosten . Het was ’s morgens al goed begonnen. De chauffeur van de bestelwagen die ik had gehuurd was, naar zijn zeggen onterecht, beboet. Nota bene door een PCR die hij een lift gegeven had! Daar ging al 20 $ van m’n budget. Volgende verrassing was de bundel tweedehands ‘dekens’ uit Canada die we gekocht hadden. In het opvangtehuis toegekomen bleek die bundel veel te bevatten, maar maar weinig dat je echt deken kon noemen. Wij dus terug naar Lubumbashi, gaan klagen bij de verkoper. Die wilde zich er eerst makkelijk van afmaken door ons voor 10 $ meer een bundel goede dekens te verkopen. Daar was ik echter niet echt voor te vinden. Door zijn vergissing had ik al teveel brandstof verbruikt. Na wat discussiëren waarbij ik vooral wilde bekomen dat hij daarvoor (brandstof) een geste deed, heeft hij ons plots (‘voor de wezen’) een bundel cadeau gedaan! Uiteindelijk hadden we dus 2 bundels voor de prijs van 1!

Blij met hun nieuwe 'mousses'

Noem je dat een deken?

De jongens op hun oude matrassen

- Samen met een groep Belgen, plannen we vanaf begin maart een lessenreeks Swahili. We zullen twee keer per week samenkomen zodat we snel vooruit kunnen gaan. En ik eindelijk de gesprekken over de ‘muzungu’ in de busjes kan volgen. En natuurlijk: er gevat in het Swahili op kan reageren . Wees gerust: mijn blog zal in het Nederlands blijven!
- Zoals jullie misschien opgevangen hebben, heeft het hier vrijdagmorgen een beetje gerommeld (en dan spreek ik niet van de regelmatige hevige onweders). Tussen 4u en 7u hebben zich onregelmatigheden voorgedaan op de internationale luchthaven van Lubumbashi. Er zijn enkele schoten gelost tussen een voorlopig onbekende groepering en de militairen die de luchthaven bewaken. Hierbij zijn een veiligheidsagent in burger en een militair om het leven gekomen. Er is op dit moment nog geen duidelijkheid over de achtergrond van deze feiten. Wat wel duidelijk is, is dat de overheid de situatie snel onder controle had. Rond de middag is het vliegverkeer gewoon hernomen. Alhoewel er aanvankelijk even onrust was in de binnenstad, is ook daar al snel de rust wedergekeerd. Sindsdien is de situatie dus gestabiliseerd. Het consulaat hier heeft eveneens, na overleg met de betrokken (veiligheids)diensten hier ter plekke, de ambassade in Kinshasa en de collega's in Brussel, geoordeeld dat de situatie genormaliseerd is en dat het reisadvies voor Lubumbashi niet aangepast dient te worden. De heersende indruk is dat het vooral een storm in een glas water was, bedoeld om wat onrust te creëren. Volgens de enen omdat Kabila in Lubumbashi zou zijn geweest, anderen vermoeden een ‘complot’ tegen de huidige gouverneur Moise Katumbi Chapwe, nog anderen verwijzen naar onafhankelijkheidsstrijders. Wat het ook zijn moge: op enkele dagen voor je een delegatie studenten verwelkomt, zijn er wel interessanter evenementen voor te stellen :-)

Bon, tot daar voorlopig. Normaal gezien zullen de studenten vanaf komende week hun blogavonturen de wereld in sturen. Ik stel voor dat jullie op die manier de komende weken volgen. Van het moment dat het webadres bekend is, zal ik het hier posten.

Als uitsmijter: mooie lucht hebben we hier soms...