Toegegeven: voorlopig blijven de zware inspanningen voorbehouden voor het Jambo! -project van UCOS (zie ook www.studentzoektwereld.be). Wat de andere projecten betreft, zit ik nog in de verkennende fase (vergaderingen, veldbezoeken enz).
In het kader van het Jambo! – project hebben onze lokale free-lance medewerkers (‘encadreurs’) Kawele en Dhanis afgelopen week 9 studenten van de UNILU (hier beter bekend als ‘Kassapards’, naar ‘Kassapa’, de buurt waarin de UNILU gelegen is) geselecteerd die de counterparts (ofte ‘homologues’) zijn van de 9 VUB-studenten die in februari Lubumbashi zullen bezoeken. Ik volg dit allemaal vanop een afstand op en probeer me zo weinig mogelijk te moeien.
De interesse onder de Kassapards voor een dergelijk project is altijd zeer groot. Er waren een 60-tal inschrijvingen, voor 9 plaatsen. Al moet ik uit ondervinding toegeven dat de motivatie niet altijd in eerste instantie het educatieve of de uitwisseling op zich betreft. Er zijn er altijd die hopen op een heen- (en misschien ook terug) ticket Europa, je hebt studenten die hopen een rijke muzungu aan de haak te kunnen slaan, anderen rekenen dan weer op een stevige per diem. Al kan ik begrip opbrengen voor deze beweegredenen, het project zou hier hoegenaamd niet mee gediend zijn. De selectie is er dan ook op gericht om onder andere die elementen eruit te filteren.
In ieder geval: voor een eerste groep van een 20-tal gepréselecteerde studenten hebben we vorige week donderdag een infosessie georganiseerd. Kwestie van de puntjes op de spreekwoordelijke i’s te zetten en de wederzijdse verwachtingen duidelijk te stellen. Het was interessant om ook deze fase van het project eens met m’n eigen ogen te kunnen zien. Kawele (die verantwoordelijk was voor deze sessie) en Dhanis (die het project zelf moest voorstellen) hebben dat met zeer veel verve gedaan!
Dhanis et Kawele in spoedoverleg |
De infosessie |
Na deze infosessie is alles zeer vlug gegaan. Afgelopen zaterdag hebben we immers voor de 9 gelukkigen een eerste voorbereidende sessie georganiseerd. Deze was er vooral op gericht om de studenten de gelegenheid te geven om elkaar wat beter te leren kennen, om evt bijkomende vragen over het project te kunnen beantwoorden en om alvast naar suggesties te vissen van hun kant mbt het te volgen programma tijdens de aanwezigheid van de VUB-isten.
De Kassapards moesten per twee elkaar vragen stellen om vervolgens de ander te kunnen voorstellen aan de groep.
Raphael en Emmanuel |
Augstine en Vannella |
Bora en Bovick |
Naast vrij evidente aspecten als opleiding, talenkennis, leeftijd, ‘burgerlijke staat’ en geloofsovertuiging moest ik tot mijn verrassing vaststellen dat bijna iedereen ook melding maakte van het al dan niet bier/alcohol drinken. Voor de vrouwen is dat meestal: ‘Elle prend la boisson... occasionellement’, waarbij ‘boisson’ dan staat voor bier (en ‘sucré’ voor een frisdrank) en ‘occasionellement’ voor ‘bij gelegenheid’ (al heb ik er het raden naar hoe vaak deze zich voordoen).
Prince en Sam |
Lauriane, met wie ik een duo vormde |
vlnr Lauriane, Prince, Bovick, Vanella, Augustine, Sam, Bora, Emmanuel en Raphael |
De suggesties voor het programma die uit de groep kwamen, geeft waarschijnlijk wel een beeld van de problemen waarmee de Congolese samenleving in het algemeen en de studenten in het bijzonder worstelen. Een 5-tal Kassapards vond het – niet heel verrassend natuurlijk – belangrijk om aandacht te besteden aan het thema ‘onderwijs’: een bezoek aan de unief zelf om aan de VUB-isten te tonen in welke omstandigheden de Kassapards moeten studeren, maar ook aan de provinciale minister van onderwijs. Een 3-tal studenten wilde de VUB-isten laten kennis maken met de manier waarop overheidsbedrijven/instellingen als de Generale de Carrière et Mines (GECAMINES), de Société Nationale de Chemins de Fer Congolaise (SNCC), de Office de Douane (OFIDA) enz functioneren en beheerd worden. Deze studenten betreuren het duidelijk dat deze instellingen maar matig functioneren, terwijl ze een belangrijke bijdrage zouden kunnen leveren aan het welzijn van de bevolking, aan de ontwikkeling van de provincie. In ieder geval: we gaan zien hoe we deze suggesties in het programma kunnen verwerken, ook rekening houdend natuurlijk met de verwachtingen van de VUB-isten.
Op het einde van de namiddag hebben we de studenten nog getrakteerd op een gezamenlijke maaltijd op de zesde verdieping van de ‘Building’, waar een motel (waar gastproffen kunnen verblijven) met bijhorend restaurant is. Vooraf heb ik hen allemaal nog snel even voor de cameralens gekregen, met het volgende filmpje als resultaat:
De VUB-isten zijn dus gewaarschuwd: de Kassapards wachten vol ongeduld en met open armen op hun aankomst!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten