Pagina's

zondag 1 mei 2011

Verkiezingsdatum bekend

De kogel is eindelijk door de kerk: de datum waarop in Congo presidents- en parlementsverkiezingen georganiseerd worden is bekend. Pasteur Ngoy Mulunda, voorzitter van de CENI (Commission Electorale National Indépendante) die het hele gebeuren moet voorbereiden, heeft met een kleine maand vertraging afgelopen zaterdag aangekondigd dat de Congolezen op 28 november naar de stembus zullen mogen trekken. Doel is dat de nieuwe president tegen 20 december de eed kan afleggen. Dat is twee weken nadat het mandaat van Kabila feitelijk afloopt (op 6 december).

Zoals jullie misschien al weten, zal er in tegenstelling tot de verkiezingen in 2006, slechts 1 ronde plaatsvinden. Degene die in die ene rond het meeste stemmen haalt, zal zich dus voor de komende 5 jaar president van dit enorme, rijke land mogen noemen. Iedereen gaat er zowat vanuit dat dat nog eens Kabila zal zijn. Het idee van de ene ronde komt ten andere van hem. Kon hij in 2006, vooral in het Oosten, nog rekenen op een soort dividend als vredesbrenger, dan is zijn populariteit vandaag de dag behoorlijk tanende. Als de oppositie met als grote namen de eeuwige Thsisekedi van UDPS, de zeer omstreden Bemba van MLC en de ex-voorzitter van de Nationale Assemblée Kamerha van de UNC er niet slaagt om zich te verenigen, is het zowat zeker dat Kabila de overwinning zal behalen.

De vraag blijft of de CENI erin zal slagen om de verkiezingen ook daadwerkelijk tegen die datum te organiseren. In een land als Congo is dat een enorme krachttoer. In 2006 is dat mogelijk gemaakt door de steun van de internationale gemeenschap die nu heel wat minder geld op tafel wil leggen (al blijft de MONUSCO haar steun toezeggen).

De eerste stap is nu volop bezig: het (opnieuw) laten registreren van de kiezers. Ik hoor echter regelmatig berichten van problemen: stakingen van ambtenaren omdat ze niet betaald worden, bureaus die niet kunnen functioneren wegens gebrek aan materiaal, benzine voor de generator,...  Heel hoopvol stemt dat niet voor het vervolg, maar we moeten optimistisch blijven...


Hier in Lubumbashi zijn de aankomende verkiezingen zichtbaar in de vorm van hoofdkwartieren van politieke partijen die ofwel uit het niets verrijzen, hetzij serieus opgekalefaterd worden en een sporadische partijpolitieke meeting. En - typisch - in het (her)aanleggen van straten, vooral in de stad.

Waarschijnlijk zullen, nu de datum bekend is, de campagnes een versnelling hoger schakelen. Ik ben benieuwd, maar hoop vooral dat deze in een vreedzame sfeer zullen kunnen verlopen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten