Pagina's

vrijdag 11 maart 2011

Projectie 'Fighting the Silence'

Afgelopen woensdag heb ik, in samenwerking met REFED, Reseau Femme et Développement, in het kader van de Internationale Vrouwendag, een vertoning georganiseerd van de documentaire 'Fighting the Silence' in de Halle de l'Etoile. Deze documentaire - die ik vanuit België had meegebracht - van de Nederlandse tweeling Ilse en Femke Van Velzen toont op een indringende wijze getuigenissen van vrouwen die het slachtoffer zijn geweest van sexueel geweld, verkrachtingen dus. Is de film een tijd geleden in het kader van een Mobiele Cinema-sensibiliseringsproject ruim vertoond in het Oosten van de RDC (waar de getuigenissen verzameld zijn), in Katanga was dit de première. Voor meer informatie over de film en projecten van de Van Velzens, zie http://www.ifproductions.nl/fightingthesilence/.














Ondanks de regen was er toch een aardige opkomst van een 60-tal toeschouwers. Onze gezamenlijke mobilisatie heeft zijn effect dus niet gemist. Voor de liefhebbers, bij deze een kort filmpje van de introductie:


 


Tegen mijn verwachtingen in, bestond het publiek voor de helft uit mannen. Een goede zaak, want dient de film in de eerste plaats om de stilte rond een taboe-onderwerp als sexueel geweld te doorbreken, dan leven er bij vele mannen hier nog zeer twijfelachtige opvattingen rond de oorzaken ervan. Zowel in de film als tijdens het debat nadien kwamen mannen aan het woord die de schuld bij de vrouwen leggen (vb omdat ze zich zogezegd te schaars kleden, te uitdagend zijn), bij de context (oorlog, conflict, drank- of druggebruik), eerder dan bij de daders zelf. Op dat vlak is er dus nog een heel werk te doen... Gelukkig waren er tijdens het debat achteraf ook mannen die deze opvattingen tegenspraken, die het opnamen voor de vrouwen, slachtoffers.

Ook tof is dat er minstens een 5-tal personen waren die de film in hun eigen omgeving wilden vertonen: in hun jeugdvereniging, in hun wijk, enz. Ook een commandante van de Police pour la Protection de la Femme et l'Enfant was vragende partij. Moet ik misschien toch nog even over nadenken, het waren onnozelaars van die dienst die me in december hebben opgepakt, zie http://guylubumbashi.blogspot.com/2010/12/police-pour-le-protection-de-la-femme.html
De mamans en 1 papa van REFED Katanga

Geen opmerkingen:

Een reactie posten