Pagina's

dinsdag 4 januari 2011

Eindejaarsfeesten in Lubumbashi

Het is de eerste keer dat ik de eindejaarsfeesten in de tropen meemaak (op een bescheiden nieuwjaarsfeesje op een hotelkamer in Sao Paulo in een ver verleden na). Daar wil ik dus ook wel een en ander over kwijt

Kerstmis

Kerstmis is traditioneel een familiefeest, ik ga dan ook graag in op de uitnodiging van de familie Bizimana om het samen met hen te vieren, bij een broer van Papa Jules, Tonton Cléo. Op het programma: een rijkelijk buffet en vooral: veel dansen! Ik laat de beelden graag voor zich spreken.

Een overheerlijk Congolees kerstbuffet

Tonton Cléo, de 'patriarch' van de familie
De tatés (grootouders) laten zich niet onbetuigd bij het dansen en worden gelijk serieus opgetuigd :-)



Taté Garçon en Taté Fille, de grootouders. Ze vinden het tof dat ze niet meer door de Belgen geslagen worden!

Nieuwjaar

31 december staat vooral in het teken van de laatste voorbereidingen van onze (ondertussen zijn Tim en David, vrienden uit Antwerpen aangekomen, zie volgende berichten) uitstap naar het Kundelungupark, het feest zelf is dus een beetje à l’improviste. Na de laatste inkopen springen we nog even binnen in de Halle de l’Etoile voor de laatste ‘Cafe Jazz’ van het jaar. De lokale artiesten brengen er al snel de sfeer in, jammer genoeg wordt het al rond een uur of 9 afgerond omdat de begeleidingsband in Hotel Karavia ten dans moet spelen. We besluiten dan maar ons eindejaarsmaal bij de Chinees te gaan nemen (we zitten tenslotte in Afrika, niet?). Net om 00u komen we aan op een undergroundfeestje, georganiseerd door het artiestencollectief Picha. We zijn echter allemaal moe van een avondje uit de avond ervoor (tot 5u), dus bollen al rond 1u30 terug ons bed in.

Op 1 januari nemen we samen een nieuwjaarsmaal met de familie en Père Jean-Marie, die hier de activiteiten van de Benedictijnen opvolgt.

Het voorgerecht: advocado met een garnaalslade met perzik en ananas!

In de namiddag bezoeken we Kiswishi, het mooie, rustige en groene terrein van de Benedictijnen net buiten de stad. Ik verneem dat er onder andere een soor camping is waar ik binnen afzienbare tijd zeker eens gebruik van wil maken. In ieder geval is de groene omgeving de ideale voorbereiding op onze uitstap naar het Kundelunguparkt waar je de komende dagen meer over zal kunnen lezen.

Boven op de watertank heb je het beste zicht over het terrein
Dit dus...


Kiswishi

Geen opmerkingen:

Een reactie posten