Pagina's

zondag 2 januari 2011

La Brousse Katangaise (II)

De huidige Mwami van de Bayeke in Bunkeya
Elk jaar op 20 december herdenkt de bevolking van Bunkeya en omstreken de dood van Mwami M’Siri. M’Siri was een belangrijke chef ten tijde van de Belgische kolonisering. Omwille van zijn sterkte heeft hij lang weerstand kunnen bieden tegen de Belgische overheersing. In 1891 wordt hij echter in een vuurgevecht gedood door de Belgische Kapitein Bodson, die een dag later zelf ook sterft aan zijn opgelopen verwondingen. De versie van de feiten (wie schoot eerst, wie is ‘schuldig’,...) lopen uiteen naar gelang de bron, maar de evenementen hebben van Bunkeya een historische plaats gemaakt die op een dag als vandaag veel volk aantrekt van verschillende pluimage.

Verschillende hooggeërde gasten (wij waren maar gewone invités)

Aangezien de huidige Mwami Mwenda-Bantu Munongo Godefroid in het Congolees parlement zit als vertegenwoordiger van alle chefs coûtumiers, is hij een belangrijk personage. Naast politici, zijn er bijgevolg bevriende chiefs, maar ook mensen uit het bedrijfsleven en de diplomatie. Ik zelf maak dankbaar gebruik van mijn nieuwe status als cameraman om het hele gebeuren vanop de eerste rij bij te wonen.

Wie weet mij op deze foto te lokaliseren?

De ceremonie zelf bestaat uit 2 delen. Nadat de Mwami vanop zijn berg (traditioneel het beslissingscentrum waar hij overlegt met zijn notabelen) is afgedaald naar zijn paleis in het dorp, brengt hij hulde aan zijn voorouders. Deze worden symbolisch voorgesteld door mini-paillottes. Daarna daalt hij verder af naar het centrale dorpsplein om er samen met zijn onderdanen deel te nemen aan traditionele dansen. Het volgende filmpje geeft een aantal impressies.



Het tweede deel van de ceremonie bestaat erin dat er hulde wordt gebracht aan de Mwami zelf: dmv geschenken, maar ook dmv gedans en gezang.



Na afloop hiervan, bezoekt de Mwami samen met zijn gasten het kerkhof waar zijn voorouders en verschillende notabelen begraven liggen, de plek waar Mwami Msiri gedood is en de tombe van Kapitein Bodson. Het namiddagprogramma wordt afgerond met een gezamenlijke maaltijd.

’s Avonds is er dan nog een slotceremonie waar in ieder geval deze keer eigenlijk vooral de dansen van in de namiddag hernomen worden. Aangezien er dan niet veel gasten meer aanwezig zijn, biedt dit ons de kans om een gesprekje te voeren met de Mwami. Hij biedt ons prompt een fles whisky en campari aan die we ons goed laten smaken. En als Belgen zijn we al lang blij dat ze ons niet meer vereenzelvigen met de Belgische kapitein die hún Msiri gedood heeft.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten