Pagina's

maandag 31 januari 2011

Session sur l'interculturalité

Afgelopen zaterdag hebben we de voorlaatste voorbereidende sessie gehad met de Kassapards. Doel was hen voor te bereiden op de interculturele contacten met de VUB-isten. Deze dimensie blijft wat mij betreft de moeilijkste, maar tegelijkertijd de intrigerenste dimensie aan een dergelijk project. Hoe ver kan het wederzijds begrip van elkaars cultuur gaan op een periode van 18 dagen? Hoe ga je om met op het eerste zicht onoverbrugbare verschillen tussen mensen die tegelijkertijd zo op elkaar gelijken? We zullen zien hoe dat dit jaar verloopt...

Deze sessie was in handen van Kawele. Door computerproblemen had hij zich niet kunnen voorbereiden zoals we gewenst hadden, maar de basis was er. De sessie begon met een korte rondvraag: wie heeft er al interculturele contacten gehad? Op enkele uitzonderingen na, kon iedereen daar wel iets op zeggen. Van contacten met andere religieuze gemeenschappen over vergelijkingen met andere regio's in Congo of Burundi tot ervaringen met soortgelijke projecten in het verleden, het zijn allemaal voorbeelden van interculturaliteit, een concept dat niet beperkt kan worden tot verschillen tussen landen of volkeren.

Kawele licht enkele interculturele uitdagingen toe




... die met veel belangstelling gevolgd worden door Sam en Prince



















Vervolgens lichtte Kawele enkele concepten toe: cultuur, interculturaliteit, acculturatie, integratie. De voorbeelden van interculturele conflicten die hij daarna besprak, maakte de tongen al wat meer los. Om uiteindelijk uit te komen op de vraag: wie moet zich (het meest) aan wie aanpassen? Conclusie: iedereen moet zich natuurlijk kunnen blijven gedragen, wat niet wil zeggen dat de Kassapards als gastheren en -vrouwen natuurlijk kunnen rekening houden met bepaalde gevoeligheden bij de VUB-isten en vice versa.

Lauriane, Vannella en Bora









Prince en Bovick














De getuigenis van 'assistant' Ken Dibwe, die al herhaaldelijk in België en Frankrijk verbleven heeft in het kader van zijn doctoraat en bijgevolg 'les blancs' al wat kent, kruidde dit debat met concrete voorbeelden. Ik onthou vooral:
- 'les blancs' zijn verzot op stadsplannen, iets waar een doorsnee Congolees maar weinig van snapt;
- als een blanke je uitnodigt om samen iets te gaan eten betekent dit niet dat je automatisch getrakteerd wordt, terwijl dat hier de normaalste zaak van de wereld is;
- als je teveel naar 'Dieu' verwijst in je taalgebruik, kan dit nogal vreemd overkomen, terwijl dat voor Afrikanen in het algemeen een automatisme is.

Assistant en 'expert en blancs' Ken Dibwe
Omdat ik op het einde nieuwsgierig was naar het beeld dat de Kassapards hebben van de VUB-isten, vroeg ik hen om me 2 woorden te geven die volgens hen een doorsnee Belgische student beschrijft. Een greep uit mijn oogst:

Eerder positief:
moedig
nieuwsgierig
cool
logisch
integreert gemakkelijk
cooperatief

Eerder negatief:
egoïstisch
te gesloten
solitair
superioriteitsgevoel
individualistisch
wil cultuur opleggen

Een interessante spiegel (hun beeld is oa gebaseerd op hun ervaringen met mij). Ik ben benieuwd hoe ze over de VUB-isten zullen denken na afloop van het project...

Emmanuel en Assistant Ken

1 opmerking:

  1. Hey Guy

    De foto's en filmpjes voelen als "thuiskomen" ... Keep up the good work!

    Twalamonana!

    BeantwoordenVerwijderen