Pagina's

maandag 24 januari 2011

Session Préparatoire: Processus du Développement

Afgelopen zaterdag hebben Dhanis en Kawele een nieuwe sessie georganiseerd voor de Kassapards die vol ongeduld zitten te wachten op hun Brusselse collega's. (De sessie vorige week zaterdag heb ik zelf jammer genoeg gemist omdat ik ziek was.)

Dhanis in volle actie
Deze sessie stond in het teken van het 'processus du développement'. Als basis voor het project gebruiken we een theoretisch model dat volgens ons goed weergeeft hoe je over 'ontwikkeling' (een geladen term) kan reflecteren. Voor de geïnteresseerden onder jullie, bij deze een afbeelding van het model:

Het model, zoals geprojecteerd op de muur
 Dhanis heeft dit model stap voor stap uitgelegd, terwijl de studenten ijverig noteerden. Eerst zonder elektriciteit en dus zonder powerpoint. Gelukkig had de SNEL (Société Nationale d'Electricité) al euhm snel door dat dit voor de studenten niet zo makkelijk was en hebben ze de elektriciteit terug aangesloten. Zo konden de studenten de rest van de uitleg toch konden met de ondersteuning van een projectie op de muur.

Ietwat krap, maar even aandachtig

Op het einde was er natuurlijk ruimte voor vragen, maar die bleven beperkt. Het is ook een nogal abstract model, het zal wel duidelijker worden eens we er ook op het terrein mee aan de slag gaan. De dimensie 'cultuur' geeft echter altijd aanleiding tot geanimeerde debatten: bijvoorbeeld hoe zit het met de verhouding man-vrouw en hoe speelt deze in op ontwikkelingsprocessen? Maar dat is eigenlijk voer voor de sessie van komende zaterdag over cultuur en interculturele contacten...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten