Pagina's

vrijdag 19 november 2010

Katanga Brussels Business

De voorbije dagen is er een 50- koppige Belgische delegatie op bezoek geweest in Lubumbashi-Katanga. Het ging om een gemengde missie van

- Minister van Externe Betrekkingen van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest Jean-Luc Vanraes. Minister Vanraes was hier om een samenwerkingsakkoord tussen het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en de provincie Katanga dat al 3 jaar in wording was officieel te komen ondertekenen en om een aantal projecten die door het Gewest ondersteund worden te bezoeken.

- Minister van (onder andere) Hoger Onderwijs en Economie van de Franstalige Gemeenschap Jean-Claude Marcourt. Minister Marcourt was hier in het kader van een economische missie en om een aantal projecten rond het hoger onderwijs te bezoeken.

- In het kielzog van de beide excellenties reisde, naast de respectievelijke delegaties, een 40-tal economische actoren mee (bedrijven uit Brussel en Wallonië).

De consul-generaal (L) verwelkomt de beide excellenties Marcourt (M) en Vanraes (R) tijdens de receptie in de prachtige tuin van zijn residentie

Voor het Belgisch consulaat hier in Lubumbashi was het een heuse krachttoer om deze missie in goede banen te leiden. Als ik bij onze eigen projecten al zie wat er komt kijken bij de reis van een delegatie van studenten, kan ik alleen maar bewondering hebben voor het personeel van het consulaat.

In ieder geval: ik was vooral betrokken bij het programma van Minister Vanraes. Enerzijds omdat hij het Jambo-project steunt, anderzijds omdat ik in het kader van mijn vorige bezoeken nu en dan brugfiguur heb gespeeld in het uitwisselen van informatie mbt het akkoord en in het tot stand komen van één van de projecten die gefinancierd worden door het Gewest. Concreet heeft het Gewest PC's geschonken aan de provinciale administratie én financiert het de vorming van de betrokken ambtenaren die met deze PC's aan de slag zullen moeten. Deze vorming wordt georganiseerd door het Interface Université Société, een structuur die de brug wil slaan tussen universiteit en samenleving (overheden, bedrijfsleven en middenveld).

Véronique, die met vuur de werking van een PC uitlegt aan de ambtenaren van de provinciale administratie.
Minister Vanraes die dit met veel interesse gadeslaagt, in het gezelschap van Dhr. Joseph Léonard, directeur van het Interface Université Société en van Dhr. Cyrille Lumbwe, verantwoordelijke van de informaticacel van het Gouvernoraat.
Het was, niet in het minst omwille van de recepties die met zo'n bezoek gepaard gaan en die me in staat hebben gesteld om mijn netwerk weer wat uit te breiden, voor mij bijzonder interessant om zo'n missie eens van wat dichter bij te kunnen meemaken.

Na afloop van één van de recepties: verbroedering en verzustering.

Daarnaast is het natuurlijk een goede zaak dat het samenwerkingsakkoord eindelijk gesloten is. Nu is het de uitdaging om dit akkoord te vertalen naar concrete realisaties op het terrein waar de Katangese bevolking ook iets aan heeft.

De volgende keer: de Lushois en Guy

Geen opmerkingen:

Een reactie posten